Yemek Sonrası Çarpıntı Nedenleri?
13 Temmuz 2024

Yemek Sonrası Çarpıntı Nedenleri?

Yemek Sonrası Çarpıntı

Kalbin, kişiyi rahatsız edecek derecede hızlı bir şekilde atmasına tıp dilinde "palpitasyon" yani çarpıntı denilmektedir. Normal zamanlarda sağlıklı bireylerde dahi çarpıntı hissedilebilir. Özellikle uzun süre aç kalma sonrasında aniden ve hızlı bir şekilde yemek yenilmesi esnasında artan adrenalin ve büyüme hormonu, karaciğerde yağ ve proteinlerin hızlı bir şekilde şekere dönüşmesine neden olur. Bu durumda kişi çarpıntı olarak belirti verebilir. Adrenalin yükselmesi de görüldüğü için rahatsız edici çarpıntı yaşanabilir. Bunun yanı sıra kansızlık ve uzun süreli efor harcama da yemeklerden sonra çarpıntıya sebep olabilir. Yemek öncesi veya yemek sırasında içilen çay, kahve, gazlı içecekler, alkollü içecekler ve aşırı sigara tüketimi de kalpte çarpıntıya sebep olabilmektedir.

Yemek Sonrası Çarpıntı Nasıl Önlenir?

  • Yemek esnasında küçük lokmalar ile yemeye başlamak ve uzun süreli çiğneyip yutmak.
  • Küçük porsiyonlar yemek ve ağır, tıka basa doyarak yemekten kaçınmak.
  • Yemek sırasında dar ve rahatsız edici giysiler giymemek.
  • Uyku için yemekten 2 saat sonrayı beklemek.
  • Yemekten hemen sonra hareketli işlere başlamamak.
  • Aşırı şekerli yiyeceklerden uzak durmak.
  • Asitli, gazlı ve kafein içeren içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak.
  • Alkol ve sigara alımını azaltmak, mümkünse bırakmak.

Tüm sayılan öneriler uygulandığında, yemekten sonra kalp çarpıntısı sıkıntısı en aza inecektir. Sık sık kalp dostu yiyecekler tüketmekte fayda vardır. Zeytinyağı, karnabahar, lahana, brokoli, baklagiller, muz ve meyve gibi gıdalar kalp sağlığına faydalıdır. Tüm bu yararlı uygulamalardan sonra yemeklerden sonra kalp çarpıntınız geçmiyor ise mutlaka uzman bir hekime başvurmak doğru olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çarpıntıya Ne İyi Gelir?

Çarpıntıya Ne İyi Gelir?

Haber Bülteni