Mide Gazı Kalp Çarpıntısı Yapar mı?
26 Haziran 2024

Mide Gazı Kalp Çarpıntısı Yapar mı?


Mide ve kalp, birbirine oldukça yakın olan iki organdır ve bazı durumlarda birbirleriyle etkileşim içinde olabilirler. Yani, bir rahatsızlık söz konusu olduğunda diğer bir organda fonksiyonel bozukluk meydana gelebilir. "Mide gazı kalp çarpıntısı yapar mı?" sorusu da bu bağlamda sıkça sorulan bir sorudur. Gerçekten de, mide gazının kalbe olumsuz etki yaptığı durumlar olmuştur.

Mide Gazı ve Kalp Çarpıntısı

Mide gazının kalp çarpıntısına neden olup olmayacağı oldukça açık bir konudur. "Elbette yapar" demek yanlış olur, fakat "kesinlikle yapmaz" demek de yanıltıcıdır. Bazı mide gazları çok hafif ve geçicidir, bu tür mide gazları kalbe pek zarar vermez. Ancak, şiddetli mide gazları ve kramplar farklı bir durumdur. Bu tür mide gazları masum değildir. Öncelikle mideyi etkiler ve şiddetli ağrılara neden olur. Ağrıyla birlikte kasılma ve midede şişme meydana gelir.

Özellikle çok fazla olan şişkinlik, kişinin diğer organlarının sıkışmasına neden olabilir. Hayati organlarımızdan olan akciğerleri sıkıştırarak nefes alıp vermekte zorlanmaya sebep olabilir. Nefes alıp vermekte zorluk ise hayati bir diğer organ olan kalbi doğrudan etkileyerek yoğun bir kalp çarpıntısına neden olabilir. Bu tür şiddetli mide gazları maalesef kalp çarpıntısına yol açabilir. Yani, "mide gazı kalp çarpıntısı yapar mı?" sorusuna evet ya da hayır gibi net bir cevap vermek yerine, mide gazının şiddetine göre değişir ve bu şiddet ciddi sonuçlara yol açabilir demek daha doğru olur.

Önlem ve Tedavi

Şiddet durumuna göre değişiklik gösteren mide gazı, bazı durumlarda diğer organları tetikleyerek maalesef kalp çarpıntısına sebep olabilir. Bu gibi mide gazı ve çarpıntı rahatsızlıkları bir arada görüldüğünde mutlaka bir hastanenin acil bölümüne gidip gerekli tetkikleri yaptırmakta fayda var. Aksi takdirde, sadece basit bir şişkinlik ya da çarpıntı olarak adlandırdığımız bu olay hayatımızı riske atabilir. Vücudumuzda oluşan her türlü rahatsızlığı dikkate alıp önlem almak önemlidir.

Ekstra Bilgiler

Midede gaz oluşumunu azaltmak için aşağıdaki önlemler alınabilir:
  • Gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınmak (örneğin, fasulye, brokoli, lahana)
  • Yavaş yemek yemek ve iyice çiğnemek
  • Karbonatlı içeceklerden uzak durmak
  • Stresi azaltmak
  • Gerektiğinde doktor kontrolünde probiyotik kullanmak

Unutulmamalıdır ki, her bireyin bünyesi farklıdır ve aynı yiyecek ya da durum farklı kişilerde farklı tepkilere yol açabilir. Bu nedenle, mide gazı ve kalp çarpıntısı gibi rahatsızlıklar yaşandığında mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni