Aşırı Heyecan Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi
08 Temmuz 2024

Aşırı Heyecan Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Heyecan ve Kalp Çarpıntısı

Aşırı heyecan, kalp çarpıntısının hızla gerçekleşmesine neden olabilir. Normal şartlarda kalbimizin attığını fark etmeyiz. Ancak, ani bir heyecan ya da panik anında kalbimizi sanki yerinden fırlayacakmış gibi hissederiz. Çoğu kez bu durum, panik atak olasılığını akla getirir. Ancak, her zaman panik atak olarak değerlendirilmemesi gerekir. Çünkü aynı durumu kalp krizi de tetikleyebilir veya anlık aşırı heyecan nedeniyle geçici bir durum olabilir. Bu nedenle, dikkatli bir şekilde değerlendirilerek doğru tanının konulması önemlidir.

Kalp Çarpıntısının Olası Nedenleri

Aşırı heyecanın neden olduğu kalp çarpıntısının, araştırılabilecek birçok sebebi olabilir. Psikolojik nedenlerden, kalp krizine kadar uzanan çeşitli faktörler bu durumu tetikleyebilir. Bu tür çarpıntılar yaşandığında, her zaman paniğe kapılmamalı, ancak aynı zamanda ihmal edilmemelidir. Çarpıntı yaşandığında, kişinin zihni karışabilir ve hemen en kötü senaryolar akla gelebilir. Ancak, yapılan araştırmalara göre, yaşanan çoğu kalp çarpıntısının tehlikesiz olduğu ortaya çıkmıştır. Bu çarpıntılar, genellikle basit, iyi huylu ve zararsızdır. Kendiliğinden veya basit müdahalelerle düzelir ve sürekli bir seyir göstermez. Kalp hızını etkileyen birçok sebep bulunmaktadır. Örneğin, nefes alıp verirken bile kalp hızınız değişebilir ve çarpıntıya neden olabilir.

Aşırı Heyecan Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Dikkate Alınmalıdır?

Bu problemler yaşanmaya başladığında, kişi öncelikle kendi vücudunu dinlemelidir. Bu durumun neden yaşanıyor olabileceğinin farkına varmalıdır. Çarpıntı problemi yaşandığı anda, nedeni araştırılmaya çalışılmalıdır. Örneğin, gün içerisinde kullanılan sigara, içilen alkol, çay, kahve ve alınan kafein oranları gözden geçirilebilir. Bu durumu açıklayacak bir neden bulunamıyorsa, vakit kaybetmeden tıbbi yardıma başvurulmalıdır. Aşırı heyecanlanma ve kalp çarpıntısının yanında kusma, bulantı, baş dönmesi ve göğüs ağrısı da yaşanıyorsa, hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Kalp Çarpıntısının Önlenmesi ve Yönetimi

Kalp çarpıntısını önlemek ve yönetmek için bazı önlemler alınabilir:

  • Stres yönetimi teknikleri uygulamak
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Kafein ve alkol tüketimini sınırlamak
  • Sigara kullanımından kaçınmak
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmek
  • Yeterli uyku almak

Bu önlemler, kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir ve aşırı heyecan anlarında yaşanabilecek çarpıntıları azaltabilir. Ancak, belirtiler devam ederse veya şiddetlenirse, mutlaka bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Dogukan

23 Nisan 2024 Salı

Benim bir anda heyecanlanma hissi geliyor ve nefesim daraliyor bu 1 senedir felan var ne yapmalıyım lutfen yardim edin

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Üsgen

Aşırı heyecan yapan kişilerin kalp ritmi hızı birden hızlanır ve bu durum çarpıntıya neden olur. Kısa süreli olarak yaşanan bu durum kişinin vücudunun yorulmasına neden olabilir. Kişi bu tür durumlar da sakin olmaya çalışmalı, dinlenmeli, oturup su içmeli ve gerekirse uzanmalıdır. Bu yöntemler ile kalp çarpıntısı biraz azalma yaşana bilir

2. Cevap
cevap

Sağınç

Heyecan insanların bazı durumlar karşısın da tepki olarak oluşan bir duygu türüdür. Hemen hemen her insanın yaşamış olduğu bu duygu bazıların da normal iken bazıların da aşırı derece de olabilir. Bu durum ile birlikte kalp de çarpıntı durumu da ortaya çıkar. Kişi sakin olmalı ve su içerek kontrol altına almalıdır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kalp Çarpıntısı Sebepleri Nelerdir?

Kalp Çarpıntısı Sebepleri Nelerdir?

Çarpıntı Hissi İçin Neler Yapılabilir?

Çarpıntı Hissi İçin Neler Yapılabilir?

Astım Çarpıntı Yapar mı?

Astım Çarpıntı Yapar mı?

Strese Bağlı Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Strese Bağlı Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Boğazda Çarpıntı Nedenleri Nelerdir?

Boğazda Çarpıntı Nedenleri Nelerdir?