Çarpıntı ve Titreme Belirtileri ve Tedavisi
15 Temmuz 2024

Çarpıntı ve Titreme Belirtileri ve Tedavisi

Çarpıntı ve Titreme

Çarpıntı ve titreme, vücudumuzun savunma mekanizmalarından biridir ve mutlaka dikkate alınması gereken belirtilerdir. Bu belirtiler, vücudumuzda oluşan ya da oluşabilecek pek çok hastalığın habercisi olabilir. Eğer tedbir alınırsa, bu belirtiler ilerlemeden bireylerin yaşam standartlarını daha iyi hale getirebilir. Çarpıntı ve titreme, basit gibi görünse de, kalp rahatsızlıkları, Parkinson ve pek çok hastalığın belirtileri olabilir. Çarpıntı ve titreme gibi şikâyetleri olan bireylerin en kısa sürede bir doktora başvurmaları gerekmektedir.

Çarpıntı ve Titreme Nedir?

Çarpıntı ve titreme, hastanelerde dahiliye ve kardiyoloji polikliniklerine giden hastaların çoğunun şikâyetçi olduğu bir konudur. Normalde kalbimiz durmaksızın çalıştığı halde, yoğun iş temposundan kalbimizin attığını duymayız. Fakat bazı bireylerde özellikle göğüs ve karın bölgelerinde kalplerinin çok hızlı attığını ve düzensiz attığını hissederler. Bu duruma çarpıntı denir. Kalp ritmi dakikada 60-100 kez atıyorsa, kalp hızı normal demektir. Fakat kalp hızı sürekli 100'ün üzerindeyse bir doktora başvurulmalıdır. Tıp dilinde kalbin hızlı atmasına taşikardi, kalbin düzensiz atmasına aritmi denir. Her bireyin kalp atış hızları çeşitli pek çok sebepten dolayı farklıdır. Titreme, insanların istemsiz biçimde kasılmasıdır. Titreme, insan vücudunda hemen hemen her bireyin günlük hayatında çeşitli nedenlerden dolayı karşılaştığı bir durumdur. Fakat titreme sık sık yaşanmadığı sürece pek fazla önemsenmez. Vücutta istemsiz titreme, kasılma gibi durumlar sadece yaşlılarda değil, genç bireylerde de görülebilmektedir.

Çarpıntı ve Titreme Neden Olur?

Çarpıntı ve titreme çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Çarpıntının nedenleri şunlardır:
  • Koşma, yürüme, üzüntü, endişe, mutluluk
  • Hava sıcaklığı
  • Açlık ve tokluk durumu
  • Sinir ve stres
  • Fazla kilo
  • Tiroit problemleri
  • Aşırı sigara ve alkol tüketimi
  • Kafeinden kaynaklı uykusuzluk
  • Diyabet ve depresyon hapları
  • Kansızlık

Titremenin ise şu nedenleri olabilir:
  • Kalıtsal faktörler
  • Kas yorgunlukları
  • Sinir ve gerginlik
  • Parkinson hastalığı
  • Sebebi bilinmeyen titremeler

Çarpıntı ve Titreme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi yöntemleri, hastalığın boyutuna ve neden olan duruma göre değişiklik gösterir. Psikolojik nedenlerden dolayı olan çarpıntılarda, neden olan durum geçince çarpıntı da geçmektedir. Fakat diğer sağlık sorunlarında en kısa sürede bir doktora başvurulmalıdır. Eğer çarpıntı başka bir organdan kaynaklanıyorsa, doktor buna göre bir tedavi yöntemi belirleyecektir. Doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmak önemlidir. Kalp çarpıntısı hissettiğiniz bir durumda panik yapmadan sakin kalmaya çalışmalısınız.

Titremenin ilerlemesi ve tedavi edilmemesi durumunda, kişinin günlük yaşamını olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Vücutta oluşan titremenin tedavi yöntemleri, ilaçla tedavi ve cerrahi müdahaledir. İlaç tedavisi, özellikle Parkinson hastalığında en çok başvurulan tedavi yöntemidir. Doktor kontrolünde ve düzenli bir şekilde ilaç kullanılması, hastalığın ilerlemesini engelleyecek ve bireyin daha rahat bir hayat yaşamasını sağlayacaktır. Cerrahi müdahale, ilaç tedavisinin yetersiz kalması durumunda başvurulan bir yöntemdir. Kafa bölgesinde yapılan bu müdahale, ilerleyen teknoloji sayesinde olumlu sonuçlanmıştır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zekavet

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Âni ve sık sık yaşadığım kalp çarpıntısı ve titremeler, acaba ciddi bir sağlık sorunum olduğunu mu gösteriyor? Bu durumu yaşayan başka biri var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zekavet,

Yaşadığın kalp çarpıntısı ve titremeler bazen stres, kafein tüketimi ya da uyku düzensizliği gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Ancak, bu semptomların sık ve âni bir şekilde ortaya çıkması ciddi bir sağlık sorununun belirtisi de olabilir. Bu nedenle, bir sağlık profesyoneline danışmanı tavsiye ederim. Aynı semptomları yaşayan başka insanlar da olabilir, fakat herkesin durumu farklı olabilir. En doğru bilgiyi bir doktordan alabilirsiniz. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kahve Çarpıntı Yapar mı?

Kahve Çarpıntı Yapar mı?

Ayağa Kalkınca Çarpıntı Belirtileri ve Tedavisi

Ayağa Kalkınca Çarpıntı Belirtileri ve Tedavisi

Çarpıntı Nasıl Geçer?

Çarpıntı Nasıl Geçer?

Çikolata Çarpıntı Yapar mı?

Çikolata Çarpıntı Yapar mı?

Çarpıntıya Ne İyi Gelir?

Çarpıntıya Ne İyi Gelir?