Uyurken Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi
11 Temmuz 2024

Uyurken Kalp Çarpıntısı Belirtileri ve Tedavisi

Uyurken Kalp Çarpıntısı

Kalp çarpıntısı, heyecan, stres, korku, aşırı fiziksel aktivite veya fazla miktarda kafein tüketiminden kaynaklanabileceği gibi, kalp ritmi bozukluğu veya taşikardi gibi rahatsızlıklardan da ileri gelebilir. Normal bir insanın kalbi, bir dakika içinde 60-100 defa atmalıdır. Bu değerlerin altına düşmesi veya üzerine çıkması durumunda kalp çarpıntısından bahsedilir. Fiziksel egzersiz yaptığımızda ya da hareket ettiğimizde kalp atışlarımızın hızlanmasını hissederiz, bu gayet normaldir. Ancak gece dinlenmek için uykuya geçildiğinde hissedilen kalp çarpıntısı, bir sağlık bozukluğunun habercisi olabilir. Kişinin yaşamı, beslenmesi ve düzeni ile kalp ritmi arasında paralel bir ilişki bulunur. Bu detayları birlikte inceleyelim.

Uyurken Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Normal, sağlıklı bir yetişkin bireyde uyuma esnasında kalp hızı, bir dakika içinde 50-90 defa atmalıdır. Uyku esnasında bazen 40'a kadar düşebildiği görülmekte ve bu durum normal kabul edilmektedir, çünkü vücut dinlenme halindedir ve bir aktivite yoktur. Ancak uyurken kalp çarpıntısı sizi uyandıracak ve endişelenmenize neden olacak kadar fazlaysa, bu durumun altında yatan nedenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
  • Genellikle çarpıntı büyük sıkıntılar yaratmaz, ancak bilinen bir kalp-damar ve kalp kapağı rahatsızlığı varsa uyurken kalp çarpıntısı mutlaka dikkate alınmalı ve doktor kontrolünden geçilmelidir.
  • Uyurken kalp çarpıntısı, bilinç kaybı, nefes darlığı, göğüste sıkışma ve terleme şeklinde gelişiyorsa mutlaka acil tıbbi yardım alınmalıdır.
  • Uyurken kalp çarpıntısı sebeplerinden biri, farklı rahatsızlıklar için kullanılan düzenli ilaçlardan kaynaklanabilir. Çarpıntı sırasında oluşan nabız ve tansiyon değerleri oldukça önemlidir.
  • Kansızlık, tiroit ve kanda tuz bozukluğu gibi sıkıntılar varsa uyurken kalp çarpıntısı bu nedenlerden de ileri geliyor olabilir.
  • Uykuda kalp çarpıntısı, kandaki oksijen oranının düşmesi ve buna bağlı hızlı nefes alıp verme ile de alakalıdır.
  • Uykudan önce yaşanmış olan herhangi bir stres verici durum, üzüntü, kaygı, endişe ve korku durumları da uyurken kalp çarpıntısına neden olabilir.
  • Uykudan önceki beslenme planınız düzgün değilse, kan basıncının yükselmesi nedeniyle uyurken kalp çarpıntısı yaşanabilir. Bu nedenle uykudan en az 3-4 saat önce yeme içmeyi kesmeniz oldukça faydalı olacaktır. Dengeli ve yağ içeriği düşük yiyecekler ile beslenmeli ve kilo probleminiz varsa fazla kilolarınızdan bir an önce kurtulmalısınız.
  • Aynı şekilde uykuya geçilmeden önce tüketilen aşırı kafein, çay ve kahve gibi içecekler uyurken kalp çarpıntısını tetikleyen nedenlerdendir.
  • Gece uykusuna geçmeden önce yeterli miktarda sıvı aldığınızdan emin olup düzenli uyku saatleri oluşturarak uyurken kalp çarpıntısına çözüm bulabilirsiniz.
  • Ayrıca panik bozukluğu bulunan hastalarda düşük uyku etkinliği ve gecikmiş uyku latansı da uyurken kalp çarpıntısı nedenlerindendir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zevvak

23 Nisan 2024 Salı

Uykumda haftada bir kez fian kalp çarpıntısı meydaana geliyor. Bu durum bazen beni uykudan kaldıracak derrecelerde bile oluyor. Bu nedenle ciddi sorunlar yaşıyorum. Bazn çok korkuyorum ama bu kalp çarpıntılarının nedeni ne olabilir ki?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Zevvak,

Öncelikle yaşadığın durumu bir uzmana danışmanı tavsiye ederim. Kalp çarpıntısının birçok farklı nedeni olabilir; stres, kafein tüketimi, uyku apnesi gibi. Ancak kesin bir tanı koyabilmek için bir kardiyologla görüşmen en doğru adım olur. Geçmiş olsun, sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Guatr Çarpıntı Yapar mı?

Guatr Çarpıntı Yapar mı?

Haber Bülteni